Reservar
Oferta cultural

Oferta Cultural a Sitges

L'oferta cultural de Sitges és àmplia i variada, i pot gaudir-se d'ella durant tot l'any. Tant si és aficionat a l'arquitectura, com si prefereix visitar museus o galeries d'art, a Sitges hi ha múltiples alternatives que li mantindran ocupat tantes hores com vulgui. Si, per contra, el que prefereix és el teatre o el cinema, també disposarà de diverses possibilitats (a més del famós Festival de Cinema de Sitges, és clar), principalment en els mítics cinemes del Casino Prado Suburense o del Retiro. Clubs nocturns, bars i discoteques repartits per diversos llocs del poble són també part de la cultura i tradició de Sitges, i completen el ventall d'activitats que podrà trobar durant la seva estada en qualsevol moment de l'any.

El propi Ajuntament de Sitges organitza regularment rutes culturals pels carrers de la localitat, que faciliten al visitant conèixer les múltiples joies arquitectòniques que s'amaguen en elles, i conèixer aspectes de la història del poble.

No obstant això, un dels aspectes culturals pels que més destaca Sitges és per la seva relació amb el Modernisme, a la fi del segle XIX i principis del XX. La Blanca Subur, i especialment el seu Cau Ferrat -casa taller del pintor i escriptor Santiago Rusiñol avui convertida en museu -, van ser fa cent anys el punt de trobada d'intel·lectuals i artistes, que van convertir la població en la capital espiritual del Modernisme català . Dins d'aquest museu i del Palau Maricel es troben exponents característics d'aquesta època i el seu art total, com pintura, música o col·leccionisme. Alguns dels edificis amb elements modernistes de Sitges són la Vila Remei, la Casa Bartomeu Carbonell i Mussons amb la seva "torre del rellotge" sobre el Cap de la Vila, el monument al Greco o la Casa Josep Miravent i Gatell.

Entre els museus de Sitges destaca el ja citat Museu del Cau Ferrat, amb obres de Rusiñol, Ramon Casas, Zuloaga, Picasso o El Greco.

A més d'aquests museus, diverses galeries d'art es concentren al centre del poble, i en elles poden contemplar i adquirir obres de multitud d'estils artístics. En definitiva, una àmplia oferta cultural que fan de Sitges molt més que un poble de platja.

Rutes

Aquest recorregut porta el visitant als tallers de treball de quatre pintors que treballen a Sitges (Blanca de Nicolás, Carmen Nicolás, Manuel Blesa i Núria Corretgé), qui expliquen en persona la seva tècnica, inquietuds i fonts d'inspiració, així com algunes anècdotes que amenitzen la visita.
Alguns sitgetans van haver d'emigrar a Amèrica a la recerca de fortuna. A la seva volta a Sitges, a la fi del segle XIX, van invertir bona part dels seus estalvis en la construcció de mansions d'estil colonial. Existeixen més de 80 exponents d'aquesta arquitectura com les que es poden veure recorrent els carrers de Francesc Gumà, Illa de Cuba o el Passeig de la Ribera.
Sens dubte, seguir aquest recorregut és la millor manera de descobrir els orígens de Sitges. Des de l'antiga muralla que envoltava el poble (visible al carrer més antiga de Sitges, el carrer d'en Bosc), fins a les cases de pescadors d'èpoques més modernes, passant pels impressionants canons que defensaven els baluards, el visitant va descobrint elements de la història de Sitges que ni imaginava.
Gràcies a la urbanització de la zona de Terramar (primer projecte de ciutat-jardí de Catalunya), inaugurada poc abans de la Guerra Civil espanyola, Sitges es va convertir en un dels principals centres de l'arquitectura noucentista catalana. Hi ha multitud de cases d'estiueig, entre les que destaquen algunes de les construïdes sobre el Passeig Marítim.

Museus

Situat en un antic hospital (ja reformat) del segle XIV, en ell es troba la col·lecció del Dr. Pérez-Rosales, amb art d'estil romànic i gòtic. elvisitant pot veure també unes pintures murals de Josep Maria Sert o una col·lecció marinera d'Emergència Roig, així com la famosa Pinacoteca d'Art Modern amb obres de Rusiñol, Casas, Utrillo, Pruna, etc.
Situat en una casa del segle XIX, residència de la família Llopis, permet conèixer la forma de vida d'una família de propietaris que va viure la seva esplendor en l'època del romanticisme. A més, en aquest museu es pot veure una de les millors col·leccions de nines antigues d'Europa, la col·lecció de Lola Anglada, amb més de 400 exemplars de diferents països.
Es tracta d'un museu d'art contemporani, inaugurat a Sitges el 2011. Amb una col·lecció de més de 70 obres de 60 artistes contemporanis procedents de 21 països, el centre presenta un significatiu recorregut de l'art dels anys seixanta del segle XX fins a l'actualitat.