Festa Major

Festa Major de Sitges

SET
17
-
SET
26

Des dels temps més remots, els homes han sentit la necessitat d'acollir-se a la protecció d'un ésser superior. La parròquia i la vila de Sitges no van ser menys i es van acollir a la protecció de Santa Tecla, protecció que a mitjan segle XVI va passar a compartir amb la de Sant Bartomeu. Per això, Sitges celebra avui dia dos Festes Majors a l'any: una, la Gran, en honor a Sant Bartomeu, el 24 d'agost, i una altra, la Petita, en honor de Santa Tecla, el 23 de setembre.

Les dues festes duren diversos dies i compten amb focs artificials, processons amb gegants i capgrossos, balls populars, etc. No obstant això, la Festa Major de Sitges que se celebra a finals d'agost és la més important, i és un dels esdeveniments de l'any que major afluència de visitants atrau Sitges. La seva continuada celebració al llarg dels anys ha contribuït que hagi estat declarada fins i tot Festa d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.

Cada any l'Ajuntament de Sitges publica el programa de la Festa Major de Sitges Gran i de la Festa Major de Sitges Petita a la seva pàgina web. En el cas de la Festa Major de Sitges Gran, aquest programa sol ser el següent:

  • 19 d'agost: ball de Festa Major, proclamació de les "pubilles" del Prado i del Carrusel (als jardins del Casino Prado).

  • 20 d'agost: lectura del Pregó Satíric de Festa Major i presentació de la Pubilla de l'Agrupació de Balls Populars de Sitges (al Palau del Rei Moro).

  • 21 d'agost: exposició de la Imatge de Sant Bartomeu des del matí fins a l'hora de la Processó Cívica del dia següent.

  • 22 d'agost: aperitiu de Festa Major (a l'Ateneu Popular de Sitges). Cercavila per Sitges, amb el recorregut: Baluard, plaça de l'Ajuntament, carrer Major, Cap de la Vila, Parellades, Marquès de Montroig, plaça Indústria, Primer de Maig (carrer del Pecat). Concert al Passeig de la Ribera.

  • 23 d'agost: actuació de "Castellers" al Cap de la Vila. Processó de gegants i capgrossos, diables, el drac i l'àliga, balls populars, etc., pels carrers de Sitges i el Passeig de la Ribera. Focs artificials a la nit, i de nou processó en acabar aquests. Sardanes i revetlla de Festa Major, amb concert al Passeig.

  • 24 d'agost: processó matinal (a les 6:00 h.). Ofici religiós en honor a Sant Bartomeu i exhibició castellera. Darrers balls de les bèsties de foc i dels gegants i capgrossos.

  • 25 d'agost: teatre, concerts i balls populars.

  • 26 d'agost: revetlla sardanista de cloenda i actes a la platja de Sant Sebastià, amb jocs de pirotècnia.

  • 27 d'agost: actuació castellera de Festa Major a la plaça de l'Ajuntament.

Atès que en les dates que se celebra la Festa Major de Sitges l'ocupació hotelera és màxima, convé fer les reserves per endavant si vol allotjar a Sitges en general, i al nostre Hotel Sunway Playa Golf & Spa en particular, durant aquests dies.