Reservar
Festa Major

Festa Major de Sitges

Festa Major St. Bartomeu 2019

Des dels temps més remots, els homes han sentit la necessitat d'acollir-se a la protecció d'un ésser superior. La parròquia i la vila de Sitges no van ser menys i es van acollir a la protecció de Santa Tecla, protecció que a mitjan segle XVI va passar a compartir amb la de Sant Bartomeu. Per això, Sitges celebra avui dia dos Festes Majors a l'any: una, la Gran, en honor a Sant Bartomeu, el 24 d'agost, i una altra, la Petita, en honor de Santa Tecla, el 23 de setembre.

Les dues festes duren diversos dies i compten amb focs artificials, processons amb gegants i capgrossos, balls populars, etc. No obstant això, la Festa Major de Sitges que se celebra a finals d'agost és la més important, i és un dels esdeveniments de l'any que major afluència de visitants atrau Sitges. La seva continuada celebració al llarg dels anys ha contribuït que hagi estat declarada fins i tot Festa d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.

Cada any l'Ajuntament de Sitges publica el programa de la Festa Major de Sitges Gran i de la Festa Major de Sitges Petita a la seva pàgina web. En el cas de la Festa Major de Sitges Gran, aquest programa sol ser el següent:

 • 21 d'agost: Inici de la Festa Major amb el pregó.

 • 22 d'agost: Entrega la bandera de Sant Bartomeu al president de la Comissió de Festa Major.

 • 23 d'agost: A les 12 del migdia, es produeix l’entrada dels grallers des del carrer Sant Francesc, passant pel Cap de la Vila, Carrer Major i Plaça de l’Ajuntament.

  A les 2 del migdia, toquen les campanes de la parròquia, es disparen els 21 morterets i en el Cap de la Vila es ballen les dues sardanes més representatives de Sitges, (La Processó de Sant Bartomeu del mestre Antoni Català i la Festa Major d’Enric Morera).

  A les 2:15 de la tarda comença a la Plaça de l’Ajuntament, el cercavila de balls populars, gegants, cap-grossos, dimonis, drac, l’àliga, ... etc. Pel carrer Major fins el Cap de la Vila on paren i la Moixiganga realitza el ball complert (La Moixiganga és un ball popular típic sitgetà de molta antiguitat, representa escenes religioses de la Passió de Crist).

  Per la tarda es realitza la processó cívica o de la bandera que surt del domicili de la persona que ostenta el càrrec de la presidència de la Comissió de la Festa Major, van a casa del pendonista de l’any on es recull la imatge del sant, a continuació van a la parròquia on el Rector els rep i comença la processó per els diferents carrers de Sitges (s’ha de consultar cada any el recorregut ja que aquest té variacions en funció del domicili del president de la Comissió de la Festa Major i del domicili del Pendonista). La processó conté tots els balls populars, gegants, cap-grossos, dimonis, drac, àliga etc.

  A les 11 de la nit, des de la Fragata es llança l’espectacular Castell de Foc de la Festa que congrega a milers de persones de la comarca que acudeixen a admirar l’espectacle de foc i color. Al finalitzar el Castell de Foc, comença la revetlla de la Festa Major amb sardanes, música de ball en el Passeig Marítim i els balls populars que realitzen la baixada de l’escala de la Punta de Sitges. El dia 24 d’agost, a les 6 del matí, els balls populars realitzen “la matinal” (cercavila pels carrers del poble) i es reparteixen flors a les senyores.

  Es realitza la missa en honor de Sant Bartomeu i al finalitzar, els balls populars realitzen la “Sortida d’ofici” i recorren la petita distància entre la parròquia i l’Ajuntament mentre la cobla interpreta la sardana Festa Major i la banda toca el seu repertori. Els castellers realitzen la seva actuació.

  Per la tarda hi ha una altra processó cívica com la del dia anterior, encara que no amb el mateix recorregut (s’ha de consultar cada any). El cercavila finalitza a la parròquia amb l’entrada del Sant a l’església, amb una encesa de tots els focs a la Plaça del Baluard davant l’església, tots els balls dansen amb la seva música i un petit castell de foc.

  Probablement és un dels moments més emotius de la festa i més sobrecollidor. Finalitzada l’entrada del Sant a la parròquia, els gegants, el drac i l’àliga realitzen els últims balls de comiat.


Atès que en les dates que se celebra la Festa Major de Sitges l'ocupació hotelera és màxima, convé fer les reserves per endavant si vol allotjar a Sitges en general, i al nostre Hotel Sunway Playa Golf & Spa en particular, durant aquests dies.

RESERVA EN SUNWAY